Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο τζούντο με τον Τσελίδη – Ο απολογισμός της 5ης μέρας των Ολυμπιακών αγώνων (31/07)

Στην 5η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ήρθε και η πρώτη ελληνική επιτυχία, με το πρώτο μετάλλιο, αφού ο Θόδωρος Τσελίδης στέφθηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης στο τζούντο.

Ο 27χρονος τζουντόκα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 90 κιλών, επικρατώντας με 1-0 του Ισπανού, Τριστάνι Μοσακλισβίλι, στον τελικό του ρεπεσάζ!

Το πρωί της Τετάρτης, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης απέκλεισε με ippon τον Ρόμπερτ Φλορεντίνο από τη Δομινικανή Δημοκρατία στη φάση των «32», ενώ στη συνέχεια έκανε τη μεγάλη έκπληξη, πετώντας εκτός συνέχειας τον Σέρβο, Νεμάνια Μάιντοφ, Νο.2 στον κόσμο και μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Στα προημιτελικά ηττήθηκε από τον Γάλλο, Μαξίμ-Γκαέλ Αμπού, αλλά συνέχισε στα ρεπεσάζ, όπου συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, επικρατώντας αρχικά του Αράμ Γκριγκοριάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν πάει στον τελικό και κατακτήσει το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία του ελληνικού τζούντο!

Η αγωνιστική ημέρα πάντως ξεκίνησε με τον αποκλεισμό της Ελισάβετ Τελτσίδου στη φάση των «16» στα 70 κιλά τζούντο, με την 28χρονη πρωταθλήτρια να ηττάται με ippon μετά από μια στιγμή αδράνειας και ολιγωρίας. Εμφανώς συγκινημένη και συναισθηματικά φορτισμένη, η Ελληνίδα τζουντόκα βούρκωσε στις δηλώσεις της μετά τον αγώνα στην κάμερα της ΕΡΤ.

Δράση είχαμε και στο τένις, εκεί όπου ο Στέφανος Τσιτσιπάς κυριάρχησε στα χωμάτινα κορτ του Παρισιού επί του Νο.18 της παγκόσμιας κατάταξης, Σεμπάστιαν Μπαέζ, πανηγυρίζοντας την πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά με σκορ 2-0 (7-5, 6-1). Πλέον, ο Έλληνας τενίστας για να μπει στη ζώνη των μεταλλίων θα πρέπει να περάσει το τεράστιο εμπόδιο του Νόβακ Τζόκοβιτς, με τους δύο αθλητές να τίθενται αντιμέτωποι το μεσημέρι της Πέμπτης (01/08, 13:00).

Στην κολύμβηση, ο Απόστολος Χρήστου πανηγύρισε μία ακόμα παρουσία σε τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού! Μετά την 4η θέση στα 100μ. ύπτιο, ο 27χρονος πρωταθλητής προκρίθηκε στον τελικό των 200μ. ύπτιο, τερματίζοντας με τον 4ο καλύτερο χρόνο της ημιτελικής σειράς (1:56,33)! Από την άλλη, ο Απόστολος Σίσκος δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον έτερο Έλληνα κολυμβητή στο μεγάλο αυριανό ραντεβού (01/08, 21:38), τερματίζοντας στη 14η θέση με χρόνο 1:57,77.

Όσον αφορά την Γεωργία Δαμασιώτη, μετά την πρωινή πρόκριση στα ημιτελικά, δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στο όνειρό της, αφού έμεινε εκτός τελικού των 200μ. πεταλούδα, τερματίζοντας 15η στη συνολική κατάταξη με χρόνο 2:10,25.

Στο πινγκ πονγκ, το ταξίδι του Παναγιώτη Γκιώνη ολοκληρώθηκε στη φάση των «32», γνωρίζοντας την ήττα με 4-2 σετ (11-5, 11-4,11-7, 7-11, 8-11, 11-8) από τον Αμερικανό, Κανάκ Τζα. Ο 44χρονος πρωταθλητής μας δεν μπήκε καλά στο ματς, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να δυσκολευτεί αφάνταστα να επιστρέψει στη διεκδίκηση του αγώνα, αποχωρώντας πάντως με το κεφάλι ψηλά από την έκτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Στην κωπηλασία τώρα, τα ελληνικά… κουπιά θριάμβευσαν, με τα πληρώματά μας να μετρούν τρεις στις τρεις προκρίσεις σε τελικούς! Συγκεκριμένα, η Ευαγγελία Αναστασιάδου και η Χριστίνα Μπούρμπου προκρίθηκαν στον τελικό της δίκωπου, έχοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση από την πρώτη ημιτελική σειρά (7:18.28)!

Εξαιρετικές ήταν και οι Μιλένα Κοντού και Ζωή Φίτσιου, οι οποίες και προκρίθηκαν στον τελικό του διπλού σκιφ Ελαφρών Βαρών με χρόνο 6:57:90, διεκδικώντας έτσι τις πιθανότητές τους για ένα μετάλλιο το μεσημέρι της Παρασκευής (02/08, 13:22).

Στο διπλό σκιφ Ανδρών οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής εξασφάλισαν και εκείνοι την παρουσία τους στον τελικό του αγωνίσματός τους, με το ελληνικό πλήρωμα προκρίθηκε ως 2ο της 1ης ημιτελικής σειράς με χρόνο 6:23.36! Όπως και οι Φίτσιου/Κοντού, έτσι και οι Άνδρες, θα αγωνιστούν στο μεγάλο τελικό την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 13:02.

Αγωνιστική δράση υπήρξε και στο πόλο Γυναικών, με την Εθνική μας ομάδα να γνωρίζει τη δεύτερη ήττα της στις πρώτες ισάριθμες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων, καθώς, παρά τη μάχη που έδωσε κόντρα στην Ισπανία, δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα με 10-8. Οι παίκτριες της Αλεξίας Καμμένου ουσιαστικά «πλήρωσαν» το επιθετικό «μπλακ άουτ» που υπέστησαν στο τελευταίο οκτάλεπτο.

Τέλος, στην ιστιοπλοΐα, ο Βύρων Κοκκαλάνης υποχώρησε στην 21η θέση της γενικής κατάταξης στην κατηγορία σκαφών IQFoil του windsurfing μετά και τις τέσσερις σημερινής κούρσες. Μάλιστα, ο Έλληνας ιστιοπλόος ακυρώθηκε στις δύο από αυτές (7η και 9η), τερματίζοντας 19η θέση και στην 17η στην 8η και 10η κούρσα αντίστοιχα.

Κοινοποίηση:

ΩΠ! Σε βλέπω, μη κλέβεις!