Ολυμπιακοί αγώνες: Ο ελληνικός απολογισμός την 14η και την προτελευταία (15η) μέρα – Όγδοο μετάλλιο με… “χάλκινο” Κουρουγκλιέφ

Την όγδοη επιτυχία σημείωσε η ελληνική αποστολή στο Παρίσι, με τον Νταουρέν Κουρουγκλιέφ να φέρνει το 6ο χάλκινο μετάλλιο, δείχνοντας ότι δεν θέλει να τα παρατήσει και μέσω του ρεπεσάζ της Πάλης, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Έτσι με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος, να κατακτά το μοναδικό χρυσό και τον Απόστολο Χρήστου, το ασημένιο στην κολύμβηση, ο Κουρουγκλιέφ ακολούθησε τους Θοδωρή Τσελίδη στο τζούντο, τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, τον Μανόλο Καραλή στο ύψος και τα δύο πληρώματα στην κωπηλασία με τους Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζή και Κοντού – Φίτσιου.

Αναλυτικά ο απολογισμός της Ελλάδας την 14η μέρα, την Παρασκευή 09/08 των Ολυμπιακών Αγώνων:

Μαραθώνια Κολύμβηση
Στη δέκατη θέση του αγώνα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, τερμάτισε ο Αλκης Κυνηγάκης. Ο Έλληνας πρωταθλητής συμμετείχε στο προπορευόμενο γκρουπ μέχρι περίπου τα μισά της κούρσας, αλλά στη συνέχεια έμεινε λίγο πιο πίσω και δεν κατάφερε να μπει στη διεκδίκηση των μεταλλίων.

Πάλη
Δεν τα κατάφερε ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης στον πρώτο του αγώνα της κατηγορίας 74 κιλών στην ελευθέρα πάλη. Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε με 8-2 από τον Βίκτορ Ρασάντιν από το Τατζικιστάν, στη φάση των «16» και ήλπιζε σε μία δεύτερη ευκαιρία στα ρεπεσάζ, εφόσον ο αντίπαλος του έφτανε μέχρι τον τελικό. Ωστόσο ο Βίκτορ Ρασάντιν ηττήθηκε με 8-2 απ’ τον Ουζμπέκο Ραζαμπέκ Τζαμάλοφ, στον πρώτο ημιτελικό και είδε το όνειρο του μεταλλίου να… σβήνει.

Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ στην σειρά των ρεπεσάζ στην κατηγορία των 86 κιλών ελευθέρας. Ο Έλληνας πρωταθλητής επικράτησε με χαρακτηριστική ευκολία του Αυστραλού Τζέιντεν Αλεξάντερ Λόρενς με 10-0 και πήρε το εισιτήριο για την διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου κόντρα στον Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο. Στη «μάχη» για το μετάλλιο ο Κουρουγκλίεφ νίκησε τον αντίπαλο του με 5-4 και χάρισε στην Ελλάδα το 8ο μετάλλιό της κι 6ο χάλκινου χρώματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Πόλο
Η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών κατόρθωσε να αφήσει πίσω της τη σοκαριστική ήττα από τη Σερβία, στα προημιτελικά, και να νικήσει μετά από καλή εμφάνιση την Αυστραλία με 15-9, εξασφαλίζοντας ένα πλασάρισμα στην εξάδα του τουρνουά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα διεκδικήσει την πέμπτη θέση της κατάταξης το πρωί της Κυριακής (11/8, 10:00), με αντίπαλο την -εξίσου απογοητευμένη από τον αποκλεισμό της- Ισπανία.

Καλλιτεχνική Κολύμβηση
Το ρίσκο που πήρε το ελληνικό ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, στο τεχνικό πρόγραμμα, δεν απέδωσε. Οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου δήλωσαν τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας (43.200) από τα 17 ζευγάρια που συμμετείχαν, αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν σωστά την πιο δύσκολη άσκηση (με συντελεστή 14.300), με αποτέλεσμα να απομειωθεί σημαντικά ο βαθμός δυσκολίας του προγράμματός τους, στο 29.400. Κατόπιν αυτού, το ελληνικό δίδυμο περιορίστηκε στην 13η θέση του τεχνικού προγράμματος με 210.9384 βαθμούς.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα υπήρξε ανατροπή δεδομένων, καθώς η ελληνική ομάδα υπέβαλε ένσταση και δικαιώθηκε, αναφορικά με τη βαθμολόγηση των Ευαγγελίας Πλατανιώτη και Σοφίας Μαλκογεώργου στο τεχνικό πρόγραμμα. Το ελληνικό δίδυμο και οι ομοσπονδιακές προπονήτριες ρίσκαραν με έναν πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας, τον μεγαλύτερο από τα 17 ζευγάρια που συμμετείχαν, αλλά είδαν την πιο δύσκολη άσκησή τους (με συντελεστή 14.300) να “κόβεται” από τους κριτές, που θεώρησαν ότι δεν εκτελέστηκε όπως είχε δηλωθεί και έδωσαν τον μειωμένο συντελεστή βάσης (0,5).

Η ένσταση της ελληνικής πλευράς δικαιώθηκε, ο συντελεστής δυσκολίας αποκαταστάθηκε και η βαθμολογία ανέβηκε σημαντικά. Πλέον, οι Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου βρίσκονται στην όγδοη θέση με 250.4584 βαθμούς (αρχικά τους είχαν δοθεί 210.9384 και ήταν 13ες), με μικρή διαφορά μάλιστα από τα ντουέτα που βρίσκονται στην πρώτη εξάδα.

Αναλυτικά ο απολογισμός της Ελλάδας την 15η μέρα (προτελευταία), το Σάββατο 10/08 των Ολυμπιακών Αγώνων:

Πόλο
Με νίκη γοήτρου ολοκλήρωσε η εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών την πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια. Η ελληνική ομάδα επικράτησε 19-10 του Καναδά και κατετάγη 7η στη διοργάνωση του Παρισιού, όπου κυνήγησε την υπέρβαση, χωρίς να τα καταφέρει.

Καλλιτεχνική Κολύμβηση
Με την έκτη θέση ολοκλήρωσαν οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία Μαλκογεώργου την προσπάθειά τους στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Το ελληνικό δίδυμο εκτέλεσε με επιτυχία το πρόγραμμά του στο ελεύθερο σκέλος του αγωνίσματος, όπου -όπως και στο τεχνικό χθες- είχε τον υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας (60.200) από τα 17 ζευγάρια που συμμετείχαν. Συγκέντρωσαν 281.8418 βαθμούς και κατετάγησαν έκτες στην επιμέρους βαθμολογία του ελεύθερου προγράμματος.

Στο σύνολο, οι Πλατανιώτη/Μαλκογεώργου έφτασαν τους 532.3002 βαθμούς και ανέβηκαν δύο θέσεις σε σχέση με χθες, ξεπερνώντας τα δίδυμα της Ισπανίας και της Ιαπωνίας, για να φτάσουν έκτες. Είναι η καλύτερη κατάταξη που έχει πάρει η ελληνική καλλιτεχνική κολύμβηση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ισοφαρίζοντας την έκτη θέση της Χριστίνας Θαλασσινίδου στο σόλο, το 1992 στη Βαρκελώνη.

Στίβος
Δεν τα κατάφερε η Ελίνα Τζένγκο στον τελικό του ακοντισμού. Η πρωταθλήτριά μας ξεκίνησε πολύ καλά με 61,85μ στην πρώτη προσπάθεια, όμως στη συνέχεια είδε οκτώ αθλήτριες να την προσπερνούν ενώ η ίδια είχε μία άκυρη και μία βολή στα 57,90μ. Έτσι, έμεινε εκτός συνέχειας καταλαμβάνοντας την 9η θέση στην τελική κατάταξη.

Κοινοποίηση:

ΩΠ! Σε βλέπω, μη κλέβεις!