Αυλαία στην 33η Ολυμπιάδα – Με 8 μετάλλια επιστρέφουν οι Έλληνες αθλητές από το Παρίσι (Ο τελικός απολογισμός)

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024, ανήκουν και επίσημα στο παρελθόν μετά την χθεσινή, τελευταία μέρα των αγώνων και την τελετή λήξης που ολοκλήρωσε ένα 16ημερο γεμάτο δράση.

Από 101 αθλητές εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στο Παρίσι, έχοντας συμμετοχή σε κάθε ημέρα και ο τελικός απολογισμός των μεταλλίων της ήταν τα 8. Μάλιστα κατάφερε να προσπεράσει τον αριθμό των 4 μεταλλίων που μάζεψε στο Τόκιο το 2021, μόλις μέχρι την 5η μέρα, ενώ συνολικά, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, κατέκτησε 6 χάλκινα, 1 ασημένιο και 1 χρυσό.

Για την χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τιμά με την παρουσία της αυτό τον θεσμό, η μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων έχει επιτευχθεί στα χώματά της, αφού τα 47 μετάλλια της πρώτης Ολυμπιάδας το 1896 στην Αθήνα είναι στην κορυφή και στην επιστροφή στην πρωτεύουσα το 2004 τα 16 μετάλλια είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση.

Μακριά από την Ελλάδα οι αθλητές μας έχουν γράψει μία ακόμα εξαιρετική επίδοση με τα 14 μετάλλια που “φόρεσαν” το 2000 στο Σίδνεϊ και αυτές είναι οι τρεις φορές που μέτρησαν διψήφιο αριθμό.

Όσον αφορά μόνο τα χρυσά μετάλλια οι καλύτερες επιδόσεις έρχονται και πάλι στην Αθήνα, με τα 10 το 1896 και τα 6 το 2004, ενώ στην συνέχεια είναι τα 4 χρυσά, τόσο στο Σίδνεϊ, όσο και μια Ολυμπιάδα πιο πίσω το 1996 στην Ατλάντα.

Αναλυτικά μια ανασκόπηση σε όλα τα μετάλλια της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Στο Παρίσι λοιπόν και στις οκτώ επιτυχίες της Ελλάδας, την καλύτερη και φέτος την έγραψε ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος πέταξε στο άλμα εις μήκος και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο Τόκιο το άλλο χρυσό το είχε πάρει ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, ο οποίος δεν χαρίστηκε και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς και κατέκτησε το 1 από τα 6 χάλκινα μετάλλια. Τα υπόλοιπα ήραν από τον Θοδωρή Τσελίδη στο τζούντο, τον Νταουρέν Κουρουγκλιέφ στην πάλη, τον Μανόλο Καραλή στο ύψος και τα δύο πληρώματα στην κωπηλασία με τους Παπακωνσταντίνου – Γκαϊδατζή και Κοντού – Φίτσιου. Το ασημένιο έφερε ο Απόστολος Χρήστου στα 200μ της κολύμβησης ανδρών, στο ύπτιο.

Αυτή η επίδοση φέρνει την Ελλάδα στην 51η πρώτη θέση της κατάταξης των μεταλλίων, από συνολικά 206 χώρες που έλαβαν μέρος.

Κοινοποίηση:

ΩΠ! Σε βλέπω, μη κλέβεις!