Η επίδραση του “Ξανθού” στο Θεσσαλικό μπάσκετ

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα έκανε η ΕΣΚΑΘ μέσω σχετικής ανάρτησης στο site eskath.gr για τον Γιάννη Ιωαννίδη. Όλος ο μπασκετικός κόσμος θορυβήθηκε από τον θάνατο του “ξανθού” όπως τον αποκαλούσαν διότι η επιρροή του στο ελληνικό μπάσκετ ήταν μεγάλη σε όλη του την πορεία και μέσω των επιτυχιών που “έγραψε”.

Αναλυτικά το συγκεκριμένο αφιέρωμα:

Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνικού Μπάσκετ. Η θητεία του σε μεγάλες ομάδες όπως ο Άρης και ο Ολυμπιακός συνοδεύτηκε από πάμπολλες διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τον οδήγησε στη θέση του πρώτου Προπονητή της Εθνικής μας ομάδας.

Ωστόσο, στα πρώτα του προπονητικά βήματα, ο Γιάννης Ιωαννίδης εργάστηκε στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας την περίοδο 1979-80 Υπήρξε ο προπονητής που ανέλαβε την ομάδα στη Β’ Εθνική της εποχής και την ανέβασε στην Α’ Εθνική όχι μόνο αήττητη αλλά και τόσο ισχυρή ώστε να παραμείνει για αρκετές περιόδους στο ανώτατο πρωτάθλημα της χώρας.

Μπορεί να ειπωθεί ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης έφερε μια νέα εποχή στην προσέγγιση του μπάσκετ στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η άνοδος του ΓΣΛ στην μεγάλη κατηγορία μόνο τυχαία δεν υπήρξε. Επιπλέον, τα αμέσως επόμενα χρόνια, χωρίς να είναι επίσημα στο τιμόνι της ομάδας, εξακολούθησε να τη στηρίζει ενεργά.

Σίγουρα, ο Ιωαννίδης δεν ήταν μόνος: είχε στη διάθεσή του θαυμάσιους αθλητές και εξαιρετικούς παράγοντες. Όμως ο ίδιος υπήρξε ο τεχνικός αλλά και “πολιτικός” ηγέτης, ο συντονιστής, ο εμπνευστής της όλης προσπάθειας.

Έτσι, χάρη στη συμβολή του Γιάννη Ιωαννίδη, η Λάρισα έγινε πρωτοπόρος στο επαρχιακό μπάσκετ και στη συνέχεια την ακολούθησαν και άλλες πόλεις και ομάδες της περιοχής μας.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς φιλίας με την ομάδα και τη Λάρισα αλλά και γενικότερα με τη Θεσσαλία. Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη για τα όσα προσέφερε στο Θεσσαλικό Μπάσκετ.

Κοινοποίηση:

ΩΠ! Σε βλέπω, μη κλέβεις!